Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szulfátmentes samponok

A szulfátmentes samponok vásárlása az elmúlt években a szépségipar egyik fő aspektusává nőtte ki magát. De vajon miért olyan keresettek? Mitől olyan különlegesek? Ebben a cikkben megpróbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre, és kísérletet teszünk eloszlatni pár velük kapcsolatban keringő tévhitet. Kíváncsi vagy? Tarts velünk!

Az első dolog, amit okvetlenül meg kell tennünk, hogy tisztázzuk le: a szulfát tartalmú samponok nem károsítják jobban a hajat, mint a szulfátmentes kaliberek. Egyszerűen csak olyan készítmények, amelyek más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint azok, amelyek összetételükben szulfátokat is használnak. Mindebből kifolyólag jöhet a következő lépcsőfok: mikor ajánlott szulfátmentes samponokat használni? Különösen a következő esetekben:

·        Festett haj esetén, ha szeretnéd meghosszabbítani a festék színének tartósságát.

·        Ha érzékeny vagy allergiás a fejbőröd.

·        Ha különösen száraz vagy könnyen kócolódó, vékonyszálú hajad van.

·        Ha göndör hajad van, és szeretnél szép loknikat.

Tehát, ha megfelelsz ezeknek a pontoknak, érdemes megfontolni egy szulfátmentes sampon vásárlását. Oké, de amúgy hogyan lehet beazonosítani a szulfátokat a samponban? Ezen a ponton még valószínűleg mindig azon töprengsz, hogy mik azok a szulfátok, és hogy hatnak a hajra és a fejbőrre. Alapvetően, ha köznyelvre fordítjuk, a szulfátok habossá teszik a sampont. A szulfát tartalmú samponok egyik előnye, hogy különösen hatékonyak a szennyeződések elleni küzdelemben, és a legjobbak a zsír eltávolításában. Ha meg szeretnéd tudni, hogy a favorit samponod tartalmaz-e szulfátokat vagy sem, csak nézd meg a csomagoláson található címkét. A szulfátok az összetevők között „nátrium-lauril-szulfát” (SLS) vagy „nátrium-laureth-szulfát” (SLES) elnevezéssel szerepelnek.

 

 

Na, tehát, amikor a szulfátokról beszélünk, akkor egy sor molekulát kell magunk elé képzelni, amik azért felelősek, hogy búcsút inthessünk a hajunkban lévő zsíroknak, és ahogy már említettük, elősegítsék a haj megfelelő tisztítását. Jóval hatékonyabb módon képesek felszívni a zsírt, megkönnyítik a mosást és egy alaposabb tisztítás benyomását keltik. Bizonyos értelemben pszichológiai meggyőződés, hogy minél több habot gyártunk, annál tisztább lesz a hajunk, és bár ez nem igaz, mindannyian így szeretjük.

De vajon hagyjuk habosodni a samponjainkat vagy ne? A szulfátmentes samponok ugyanis közel sem rendelkeznek ugyanolyan habbal, és hogy elkerüld a csalódást velük kapcsolatban, ezt itt és most vedd is tudomásul! Legyél tisztában azzal is, hogy a hajunk és bőrünk pH-értéke 4-5,5, vagyis enyhén savas, ebben a tartományban egészséges, itt rendelkezik az optimális védőfunkcióval. A legtöbb sampon ennek megfelelően savas pH-val rendelkezik, így túlzott használattal eltolhatja a haj és a fejbőr sav-bázis egyensúlyát, de a baktériumok, gombák, toxinok és egyéb betolakodók ellen kell is egy kis sav. A túltisztított fejbőr ily módon viszont nemcsak nedvességmegőrző képességét, hanem védőfunkcióját is elveszítheti.

A szulfátmentes samponok pH-értéke jóval közelebb áll a fejbőr optimális balansz mutatójához, így nyilvánvalóan nem okoznak zavart ilyen téren. Viszont azt azért jegyezd meg, hogy a hajkondicionáló savassága ugyanúgy belejátszik ebbe a folyamatba, így nem árt, ha azt is csekkolod. A szulfátmentes samponokban a habképződés más adalékkal érik el a gyártók, ezért hosszabb idő lehet a felhabosodás, illetve akár úgy is érezheted, hogy több sampont kell használnod. Ne aggódj, a szulfátmentes samponok ugyanolyan hatékonyak a tisztítás terén, mint szulfátokat tartalmazó társaik, csak ezt más összetevő hozzáadásával érik el a gyártók. A természetes olajok pedig védik a hajszerkezetet, és mint tudjuk, a normál fejbőr elengedhetetlen alapja a szép és egészséges hajnak. A normál elnevezés az egyensúlyra utal, aminek ismérve, hogy megfelelően működik a faggyútermelése, és a vízmegtartó képessége is alapvetően rendben van.  A szulfátmentes samponok nem mossák le az olajokat, miközben megtisztítják a fejbőrt. Így a szálak egészségesebbek és ragyogóbbak lesznek. Az efféle termékek többségét mindennapi használatra is ajánlják, nem szárítják a tincseket, így megmarad a hajszerkezet természetes hidratáltsága. További előny velük kapcsolatban, hogy nem okoznak szemirritációt.

Tartalomhoz tartozó címkék: szulfátmentes
Az oldal tetejére