Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan védheted meg a hajad a klór okozta károsodástól?

Ha gyakran úszol, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a klór bizony nincs túl jó hatással a hajra. Bár kétségtelen, hogy fertőtlenítő hatásával a medencékben úszók egészség-védelmét szolgálja, és kiválóan alkalmas a káros baktériumok likvidálására, illetve a medence vizének tisztán tartására, sajnos reakcióba lép minden szerves anyaggal, ami csak a vízben előfordul, így a hajjal is. Ebben a cikkben kicsit belemerülünk a klór hajra gyakorolt ​​hatásának megértésébe, valamint a klór által károsított haj kezelésének és megelőzésének metódusaiba. Olvass tovább, tarts velünk!

Tudtad, hogy a csapvíz is tartalmaz klórt? Tehát, ha rendszeresen zuhanyozol magas klórtartalmú vízzel, sajnálatos módon az is irritálhatja vagy károsíthatja a fejbőrt és a hajat. Persze a hajnak megvan a maga fegyvere a klór ellene, de sajnos ez egy idő után kámforrá válik. Ugye, a hajszálat az elejétől a végéig faggyú borítja és tölti ki, ami normális körülmények között elegendő ahhoz, hogy megóvja a hajat, és megőrizze hidratált állapotát. Viszont, amint a haj kapcsolatba kerül a klórozott vízzel, a klór szépen lassan feloldja a haj természetes faggyú védőrétegét, így a klóros víznek való hosszan tartó és rendszeres expozíció sajnálatos módon jelentős károkat okozhat a hajban.

 

Mit tesz a klór a hajaddal?

Míg a klórozott víznek való időnkénti expozíció nem ad okot aggodalomra, a rendszeres kontaktus sajnos problémát jelenthet.

·        A klór eltávolíthatja a természetes olajokat a hajból, szárazzá és törékennyé téve azt.

·        A klór rendszeres expozíciója rendkívül porózussá teheti a haj szerkezetét.

·        A klór megváltoztathatja a haj színét.

·        Gyengítheti a hajszálakat, ami töredezett hajvégeket eredményezhet.

·        Ha bőröd érzékeny a klórra, az viszkető és irritált fejbőrt okozhat.

 

Hogyan kezeljük a klór által károsodott hajat

Könnyű felismerni a klór által roncsolt hajat, hiszen rendkívül száraz, kusza és fakó. A jó hír azonban az, hogy újraéleszthető és helyreállítható a frizura. Mielőtt bármit is tennél, fontos felismerni a károsodás mértékét, ehhez nem árt, ha igénybe veszel egy személyre szabott hajápolási tanácsadást, amely egyértelműen meghatározza a tápanyagigényt és a hajápolási metódust. A sérült haj helyreállításához türelemre van szükség, és követned kell az egészség visszaállításához létfontosságú hajápolási rutint.

Íme, néhány kipróbált módszer, amelyeket már addig is bevethetsz:

·        Használj úszósapkát!

·        Úszás előtt feltétlenül öblítsd le a hajad vízzel. Ez azért, kell, mert a haj pontosan úgy működik, mint egy szivacs: amint elég vizes, már nem szív magába további nedvességet. Így kijátszhatod a klóros víz felszívódásának mértékét a tiszta vízzel. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd a hajad a klórtól, mert ha a hajad már nedves és tiszta vízzel telített, kevesebb klóros vizet szív fel.

·        Úszás után azonnal öblítsd le hajad vízzel, majd mosd meg alaposan samponnal, ami megtisztítja a klórtól!

·        Bár a samponozás segít eltávolítani a klór-lerakódásokat a hajból, az is fontos, hogy pótold a haj természetes nedvességét, amelyet a klór lapátra tett. Minden mosás után használj keratinban gazdag kondicionálót, hogy megfelelően tápláld a száraz hajad.

·        Ápold a hajad a megfelelő professzionális hajápoló termékekkel!

Ki van veszélyben?

·        Ha festett vagy kémiailag kezelt hajad van, nagyobb a rizikófaktorod.

·        A klór rendkívül durva hatással lehet a vékony és finom hajra.

·        Ha már eleve száraz és sérült a hajad, akkor a klór még jobban megtépázhatja a sörényedet.

·        A dauerolt vagy szőkített haj is érzékenyebb a klóros vízzel szemben.


A klór – tehát – a medencevíz legmacerásabb komponense a haj számára. Viszont mivel a mikroorganizmusok megsemmisítésében sziporkázik, kénytelenek vagyunk együtt élni vele a medencés közegekben, és a legtöbb, amit tehetünk, hogy megértjük, mit tesz a hajjal, és megfelelő ápolással, illetve kezeléssel megtesszük a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a klór ne károsíthassa a hajunkat, úgyhogy hajrá!

Tartalomhoz tartozó címkék: hajápolás
Az oldal tetejére